79 er da ikke for gammelt til lyserøde sløjfer?

79 er da ikke for gammelt til lyserøde sløjfer?

Nervøsiteten bredte sig, da jeg stod ude foran hendes opgang. Mine knæ skælvede en smule og jeg kunne mærke lidt sved let fordelt i ansigtet. Det var min første kunde nogensinde. Nu lyder det som om jeg var prostitueret, og skulle op og smide tøjet for første gang. Det var ikke mig der skulle smide tøjet, men jeg skulle derimod hjælpe et andet menneske med, at komme i det rette tøj. Jeg havde fået overbevist en ældre kvinde om, at jeg kunne hjælpe hende med at finde hendes stil. Hun var 79 år, og netop blevet alene efter 55 års ægteskab.


Damen der åbnede døren, var tynd, gråhåret og iført et par alt for store cowboybukser. Hun bød mig ind i sit soveværelse, hvor bunker af rullekraver og denim trist lå og kiggede ud fra klædeskabet. Jeg gik i gang med at hive stakkene af tøj frem. Ingeborg blev bedt om at prøve det ene sæt på efter det andet. Vi fik stille og roligt arbejdet os ind på hendes stil, og mens hun iførte og afklædte sig tøjet, fortalte jeg lystigt, om alle de ting hun skulle tænke på i forhold til hendes krop.

Da hun på et tidspunkt satte sig rystende ned på sengen, troede jeg hendes tærskel var nået. Eller at savnet til hendes mand var blevet for stort. Men da hun med skælvende stemme fortalte, det var fordi det betød så meget for hende, at hun helt begyndte at ryste. Hendes liv var jo ikke slut, fordi hun var blevet enke. Hun ville leve videre, og begynde at gå på cafe som hendes veninder gjorde, og i operaen, som hun holdt så meget af.

Efter en lang eftermiddag tog jeg afsked med en meget træt ældre dame, med aftalen om at komme igen et par dage senere. Den nervøsitet jeg havde haft i starten, var afløst af en følelse af glæde. En glæde fordi jeg følte, jeg havde vakt noget til live i et andet menneske.

Genbesøg hos Ingeborg
Da jeg stod foran hendes hoveddør et par dage senere, var det noget af et syn der mødte mig. Døren blev åbnet, og den største lyserøde sløjfe kom til syne. Ingeborg havde taget mine råd til sig. Både den lyserøde farve, sløjfen som den sad om hendes hals og stoltheden over, at have fundet sin stil lyste ud af kvinden. Hendes øjne funklede som ædelstene, og den ellers meget spinkle krop stod rank og stolt i døråbningen.

Energisk som en kat på fuglejagt trak hun mig ind i soveværelset, for at vise mig sine ny indkøb. Hun var mest ivrig efter, at vise mig en kjole, som hun skulle have på til broderens 60 års fødselsdag ugen efter. Hun havde selv valgt den, og fået den med hjem i udvalg, så jeg kunne godkende den. Du er måske under 60, og er i tvivl om hvad ”at få noget med hjem i udvalg” betyder. Det var noget, man gjorde før i tiden, så man kunne prøve tøjet på i fred og ro derhjemme, vælge det man ville købe og returnere det man ikke skulle have. Man betalte først det udvalgte tøj, når man havde besluttet sig.

Da hun kom frem i kjolen, så hun helt fantastisk flot ud. Den kjole var alt hvad hun indeholdt. Kærlighed, elegance og styrke. Der var ingen tvivl, for Ingeborg stod foran spejlet og smilede til sig selv, mens resten af kroppen sitrede. Ikke som sidst pga. nervøsitet, men fordi hun følte sig flot og lækker.

Hun drog til fødselsdag i kjolen ugen efter, og jeg tror jeg havde lige så mange sommerfugle i maven som hun havde.

Hun inviterede mig på kaffe efterfølgende, og fortalte med stor gejst, mens den lyserøde sløjfe dansede om hendes hals. Hun fortalte begejstret om hvordan gæsterne til festen havde stået i kø, for at fortælle hende hvor godt hun så ud. Det var tydeligt, at det havde været en kæmpe oplevelse for Ingeborg, og hun havde fået at vide, at hun så godt ud, og fået danset flere gange i løbet af aftenen. Jeg kunne ikke blive andet end glad, ved tanken om den dansene kvinde med den store lyserøde sløjfe.

Den lyserøde sløjfe har ikke kun forandret noget for Ingeborg, men i lige så høj grad for mig. Den har mindet mig om, at livet skal leves, og at du aldrig bliver for gammel til lyserøde sløjfer.

Hvad er dit forhold til stil - din egen og kvinder i den tredje alders? Hvordan vil du gerne selv se ud, når du er omkring de 79? Jeg glæder mig til, at læse din kommentar i kommentarfeltet.