Rod, hatte og mærkelige dimser. ”That’s my thing - leave it!”

Rod, hatte og mærkelige dimser. ”That’s my thing - leave it!”

Det er sundt at rydde op i sit rod. Det har jeg tit fået at vide, og jeg ved godt, det er rigtigt. Men for et rodehoved og en samler som mig, kan det være svært at føre ud i praksis. Alle de fine ting ser jeg jo ikke som rod, men mere som små skatte. Små skatte som alle har hver deres historie. "Den købte jeg, den dag jeg fik nyt job". "Den havde jeg på, på første date med min kæreste". Eller "Jeg var så ked af det den dag, og da jeg havde købt den, følte jeg mig vildt lykkelig". Det kan jeg da ikke skille mig af med. Jeg har seriøst tøj hængende, som jeg købte i gymnasietiden for 15 år siden..

Kender du det?

Jeg kan blive ved med at anskaffe mig nyt tøj, lækre loppefund og sjove små dimser, som egentlig ikke har den største funktion. Og dog, de gør mig jo alle glad. Men når man bor to personer i en lille lejlighed, og et tredje menneske snart melder sin ankomst, kan det godt blive lidt trængt. Min kæreste er forresten lige så god som mig, til tøj, rod og mærkelige musik himstregimser hvis primære funktion er at gøre ham glad.

Nå men jeg har taget en stor beslutning, jeg skal have ryddet bare lidt op i mit rod! Min søn skal have plads til at omgive sig med legetøj og bamser, og så skal han vist også have en seng og et puslebord og andre ting, som også optager plads. Så (nogle) af mors små skatte må tage bopæl i kælderen de næste par år. Eller hos Røde Kors

Det første spørgsmål der meldte sig hos mig, var helt ærligt ”hvordan gør man”? Og efter at have flyttet rundt på bunker og kigget på kjoler, hatte og halskæder de sidste par måneder, måtte jeg tage drastiske metoder i brug.
For hvert stykke tøj eller lille dims jeg får i hånden, spørger jeg mig selv, ”Hvad giver den dig”? ”Hvornår havde du den sidst på”? Eller ”Kan du reelt passe den på den fede måde”? – Lige nu, er der selvfølgelig meget der ikke passer mig, men jeg er (måske naivt) overbevist om, at jeg får min figur tilbage igen på et tidspunkt. Ellers tager jeg en omgang mere til den tid.

Starten på mit projekt ryd op i dit rod, var overhovedet ikke sjov. Jeg følte mig som en forræder, der valgte ting til frem for nogle andre. For sådan en kjole har da følelser, og den frygter det mørke kælderrum ligeså meget, som min kat frygter støvsugerens altædende mundstykke. Stakkels fine ting.

Som jeg fik fyldt flyttekasser og sorte sække med mine små darlings, begyndte det faktisk at lette. Lidt ligesom følelsen af at tage et par stilletter af, man har gået rundt på hele dagen. Følelsen af ahhh nu kan mine fødder trække vejret igen. Der kom luft i mit system og min lejlighed.

Der er stadig mere at rydde op i, men jeg har fundet ud af, at det faktisk ikke er så slemt. De ting jeg har valgt at beholde oppe i lejligheden, er faktisk de ting jeg elsker allerhøjest. Og dét giver mig værdi og gør mig oprigtigt glad. For hvem har egentlig brug for, at blive mindet om den dag jeg var ked af det.? Og de ting jeg købte i gymnasiet er røget samme vej. Så kan de komme frem, når de er modne til en museumsudstilling om 30-40 år.

Sådan får du ryddet op i dit rod.
Jeg har brugt nogle simple spørgsmål, for at komme i gang med at rydde op i mit rod. Keep it simple har virket for mig. Ellers havde jeg skullet bruge laaang tid på, at sige farvel, overveje og blive nostalgisk over hver eneste stykke tøj.

1.       Start ét sted, og arbejd dig ud derfra.
F.eks. det du har hængende på bøjler.

2.       Hav kasser eller sække klar.
Jeg har valgt at dele mit tøj op i 3 kategorier, Sælges, doneres og smides ud(det der er hullet eller plettet f.eks.)

3.       Spørg du selv, ”Hvornår havde jeg sidst denne på”?
Er der over 6 måneder siden, er der nok en god grund til det.. For mig har det hjulpet lidt psykologisk, at det først skal i kælderen, og senere deponeres til henholdsvis: salg på loppemarked, Røde Kors eller lossepladsen.

4.       Kan jeg passe den. Sådan rigtigt passe den?
Det er en klassiker. Men lad være at beholde tøj du engang kunne passe. Typisk skal man smide et par kilo for at komme til det. Sker det, er det da ti gange federe at gå ud og købe noget nyt og lækkert. Så er det også den følelse du vil knytte til tøjet. ”Det købte jeg, da jeg var en str. .. igen” :-D

5.       Hvordan bruger jeg denne?
Er det et stykke tøj, du primært bruger ved festlige lejligheder, kan det måske styles på en anden måde, og bruges til hverdag. Så får du meget mere ud af dit tøj, og kan på den måde give din stil et løft i det daglige. Totalt win win. ;-)

Vær mentalt forberedt på, at du vil skabe liv og luft i din garderobe. Jeg lover dig, det giver en fed følelse, at få ryddet op i dit rod!

Når det her er sagt, vil jeg godt sige, at jeg aldrig kommer til at få et minimalistisk hjem uden rod, sjove hatte, tøj og mærkelige dimser. ”That’s my thing - leave it!” Men et hjem med organiseret rod, bestående af ting der gør mig glad og skaber værdi for mig. Og som jeg har plads til. :-)

Hvordan rydder du op i dit rod?